De mooiste verhalen

achter 10 zeer uiteenlopende overnames in

de Overname

de Overname

Tijdens het wekelijkse radioprogramma ‘De Overname’ sprak Paul van Liempt met ondernemers die hun bedrijf verkochten én ondernemers die andere bedrijven overnamen. Over de tranen achter de transacties, het zweet achter de deals. Hieronder de mooiste verhalen achter 10 zeer uiteenlopende overnames.

Tim van der Meer, partner bij Marktlink, over het programma: “Als overnamespecialist adviseren wij ondernemers bij een heel belangrijk moment in hun carrière: een overname. Achter iedere transactie zit een mooi en vaak heel persoonlijk verhaal. We merken dat veel mensen die verhalen interessant en inspirerend vinden. Het stimuleert ondernemers om strategischer naar hun onderneming en hun persoonlijke doelstellingen te kijken. Wij zijn daarom van mening dat deze verhalen een groter platform verdienen.”

Bankier Bob Kaptein nam Maison Kelder over van Lucas Jonker, Pieter Paul Verheggen nam met Motivaction het failliete Trendbox over en Henk van Koeveringe verkocht zijn vakantiebedrijf Roompot.

 

De naam Iens Boswijk is onlosmakelijk verbonden met restaurantbeoordelings- en reserveringssite Iens. Toch heeft ze er niets meer mee te maken. Ze verkocht het bedrijf in 2015 aan het Amerikaanse Tripadvisor en is inmiddels ook niet meer als adviseur aan de site verbonden. Nu is ze klaar voor iets nieuws.

 

Tussen het moment dat de gepromoveerde chemicus Robert Jan Vreeburg besloot dat hij wilde ondernemen en het moment dat hij ook daadwerkelijk eigenaar was van Hedon Electronic Development, zat bijna drie jaar. In die tijd sprak hij met meer dan honderd bedrijven en stond hij twee jaar aan het roer van het bedrijf dat hij uiteindelijk zou overnemen.

Henk van Koeveringe richtte in 1974 Roompot vakanties op. Na meer dan veertig jaar dag en nacht, alle feestdagen en schoolvakanties gewerkt te hebben verkocht hij eerder dit jaar zijn laatste pluk aandelen aan een Frans private equitybedrijf.

Alex Huijgen reisde de wereld over als directeur van de gasdivisie van familieconcern SHV waar hij verantwoordelijk was voor 8000 man en een omzet van 4 miljard euro. Maar toen hij met pensioen ging koos hij niet voor het geijkte pad van de commissariaten, maar ging hij ondernemen. Hij nam samen met zijn dochter en schoonzoon het Brabantse bedrijf Mebu over, fabrikant van statafels.

Jeroen Bakker was directeur een aandeelhouder van de Europese tak van speelgoedfabrikant Nikko. Toen het moederbedrijf na een aantal verkeerde investeringen in de financiele problemen kwam, kocht hij Nikko Europe van de Japanse familie over. Tien jaar later verkocht hij het bedrijf aan een Chinese investeerder.

 

Nick van Hussen begeleidde bij ABN Amro miljardenfusies en overnames in Amsterdam en Londen. Maar zijn hart lag bij het MKB. Dus ging hij zelf bedrijven overnemen. Zijn eerste aankoop was schoenfabriek Greve. Later volgde een kunststofbedrijf uit het faillissement van Hartman tuinmeubels. Nu zoekt hij weer een bedrijf om over te nemen.

Jeroen Verberg is een van de drie oprichters van softwarebedrijf Hippo. Hij richtte het bedrijf in 1999 met twee studiegenoten op en inmiddels hebben ze 170 klanten in 13 landen en werken er 100 medewerkers. Dan hangt ineens een bedrijf uit Sillicon Valley aan de lijn, of ze willen samenwerken. Een half jaar later is Hippo overgenomen.

Patrick Schneider nam de International Innovation Company over van zijn vader Bernd Schneider. Bernd maakte internationaal furore met de Vacu Vin, een pompje waarmee wijnflessen vacuum getrokken worden en de wijn langer houdbaar wordt. Zoon Patrick wil minder afhankelijk worden van het pompje en een wereldspeler worden op het gebied van innovatieve producten.

Serieondernemer Veldhuijzen van Zanten: ‘Voor de juiste prijs is elk bedrijf te koop’

Luister hier de eerste uitzending van BNR De Overname terug. Over de bankier die banketbakker werd..

Medesponsoren: The Room - Helping you focus    Virtual Vaults

Marktlink Fusies & Overnames


 

Tom Beltman

Wilt u weten wat Marktlink kan betekenen?

Neem contact op

Passie voor overnames

Bedrijf verkopen of bedrijf kopen via Marktlink Fusies en Overnames

Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen? Dit is vaak een eenmalige operatie met een aanzienlijke impact. De verkoop vereist voorbereiding, deskundigheid en ervaring. Niet alleen op financieel, juridisch en interpersoonlijk vlak, maar ook als initiator, begeleider en bewaker van het verkoopproces. Marktlink Fusies & Overnames helpt u hier graag van A tot Z bij. Met vele honderden verkooptransacties en 20 jaar ervaring kennen wij als geen ander alle haken, ogen en hobbels die u tegen kunt komen bij de verkoop van uw bedrijf. Maar wij kennen ook de succesfactoren waarmee we het beste resultaat weten te realiseren bij de overname van een bedrijf. Doe de test en ontdek of uw bedrijf klaar is voor verkoop.

Bedrijf kopen

Bedrijf kopen? Of zoekt u een onderneming waarin u een deel van uw vermogen kunt investeren? Indien uw autonome groei stagneert of niet voldoende is, kunt u uw doelstellingen behalen middels het kopen van een andere onderneming. Samen met u bepalen en concretiseren wij uw acquisitiestrategie. In welke markt(en) moet de beoogde onderneming actief zijn, welke structuur en dynamiek kent de sector, wat is de beoogde omvang van het bedrijf, welke cultuur past goed? Samen met u maken wij van Marktlink Fusies & Overnames een zoekprofiel waarmee we aan de slag gaan, waarbij wij u informeren en adviseren over bedrijven die te koop staan.

Marktlink Fusies & Overnames

Marktlink Fusies & Overnames is in 1996 opgericht en werkt landelijk vanuit de vestigingen Amsterdam, Deventer, Gouda en 's-Hertogenbosch. De partners en projectleiders van ons bedrijf hebben gezamenlijk tientallen jaren ervaring met het begeleiden en adviseren van ondernemers bij fusies, overnames, waardebepalingen, buy in- en buy out-trajecten in vele branches. Als specialist begeleiden wij op onafhankelijke en discrete wijze overnames. Wij opereren zowel voor verkopers als kopers in de markt waarvoor het gehele traject van eerste oriëntatie tot en met de overdracht bij de notaris verzorgd wordt. Daarnaast treden we op als adviseur voor waardebepalingen en financieringen.

Fusies en overnames

Marktlink Fusies & Overnames begeleidt ondernemers bij fusies, overnames, waarderingen, financieringen, herstructureringen, opvolgingsvraagstukken en conflictbemiddeling. Onze klanten zochten onder meer op: