Fredrik Jonker

Bolster doet eerste investering sinds verzelfstandiging

Bolster Investment Partners, het voormalige Van Lanschot Participaties, heeft zijn eerste investering gedaan. De investeringsmaatschappij heeft een 50%-belang genomen in Esschert Design, een internationaal opererend familiebedrijf in tuinartikelen. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Esschert Design heeft zijn zinnen gezet op verdere groei, zowel autonoom als door overnames.

Of het geïnjecteerde geld in het bedrijf wordt gestoken, of terechtkomt bij de grootaandeelhouders en bestuurders Gerard en Arend Mosterd, wil partner Mark van Rijn van Bolster niet zeggen. ‘Het is de bedoeling de onderneming financieel nog slagvaardiger te maken, en het bedrijf naar het volgende niveau te brengen’, zegt van Rijn.

Eerste fonds

De participatie in Esschert is de eerste sinds Bolster op eigen benen staat. Eind januari maakte het private-equityhuis bekend €135 mln te hebben opgehaald voor zijn eerste fonds. In februari is dit fonds gesloten op het afgesproken maximum van €160 mln. Naast de voormalige moeder Van Lanschot Kempen werd het geld ingebracht door dertig vermogende particulieren die elk minstens €2,5 mln in het fonds staken.

‘Natuurlijk is het extra leuk, dit is onze eerste echte directe investering in een bedrijf,’ zegt Van Rijn. ‘We hebben vier participaties meegenomen vanuit Van Lanschot, dus het fonds was al “alive and kicking”, maar dit is de eerste onder de Bolster-vlag.’

Minderheidsbelangen

Bolster richt zich in beginsel op minderheidsbelangen, maar kan al dan niet tijdelijk een meerderheid van de aandelen van een bedrijf overnemen. In het geval van Esschert heeft Bolster geen ‘overwegende zeggenschap’, legt Van Rijn uit, ‘dus je zou dit ook kunnen zien als een joint venture’. In een aandeelhoudersovereenkomst is vastgelegd bij welke majeure beslissingen de aandeelhouders geraadpleegd moeten worden.

Esschert heeft zijn zinnen gezet op verdere groei, zowel autonoom als door overnames, en denkt te kunnen profiteren van een consolidatiegolf in de sector. Recentelijk kocht het familiebedrijf het Deense Garden Life.

 

Bron: FD.nl

Deel dit bericht

Fredrik Jonker, Partner | 9 april 2018

Bedrijf verkopen of bedrijf kopen via Marktlink Fusies en Overnames

Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen? Dit is vaak een eenmalige operatie met een aanzienlijke impact. De verkoop vereist voorbereiding, deskundigheid en ervaring. Niet alleen op financieel, juridisch en interpersoonlijk vlak, maar ook als initiator, begeleider en bewaker van het verkoopproces. Marktlink Fusies & Overnames helpt u hier graag van A tot Z bij. Met vele honderden verkooptransacties en 20 jaar ervaring kennen wij als geen ander alle haken, ogen en hobbels die u tegen kunt komen bij de verkoop van uw bedrijf. Maar wij kennen ook de succesfactoren waarmee we het beste resultaat weten te realiseren bij de overname van een bedrijf. Doe de test en ontdek of uw bedrijf klaar is voor verkoop.

Bedrijf kopen

Bedrijf kopen? Of zoekt u een onderneming waarin u een deel van uw vermogen kunt investeren? Indien uw autonome groei stagneert of niet voldoende is, kunt u uw doelstellingen behalen middels het kopen van een andere onderneming. Samen met u bepalen en concretiseren wij uw acquisitiestrategie. In welke markt(en) moet de beoogde onderneming actief zijn, welke structuur en dynamiek kent de sector, wat is de beoogde omvang van het bedrijf, welke cultuur past goed? Samen met u maken wij van Marktlink Fusies & Overnames een zoekprofiel waarmee we aan de slag gaan, waarbij wij u informeren en adviseren over bedrijven die te koop staan.

Marktlink Fusies & Overnames

Marktlink Fusies & Overnames is in 1996 opgericht en werkt landelijk vanuit de vestigingen Amsterdam, Deventer, Gouda en 's-Hertogenbosch. De partners en projectleiders van ons bedrijf hebben gezamenlijk tientallen jaren ervaring met het begeleiden en adviseren van ondernemers bij fusies, overnames, waardebepalingen, buy in- en buy out-trajecten in vele branches. Als specialist begeleiden wij op onafhankelijke en discrete wijze overnames. Wij opereren zowel voor verkopers als kopers in de markt waarvoor het gehele traject van eerste oriëntatie tot en met de overdracht bij de notaris verzorgd wordt. Daarnaast treden we op als adviseur voor waardebepalingen en financieringen.

Fusies en overnames

Marktlink Fusies & Overnames begeleidt ondernemers bij fusies, overnames, waarderingen, financieringen, herstructureringen, opvolgingsvraagstukken en conflictbemiddeling. Onze klanten zochten onder meer op: