Ferry Nahon

Het geheim van een overname: de juiste combinatie

Veel ondernemers, die om wat voor reden dan ook overwegen om hun bedrijf geheel of gedeeltelijk te verkopen, zitten met prangende vragen. Hoe ga ik het aanpakken? Met wie ga ik in zee? Verkoop ik alles in een keer of kies ik voor een fusiepartner waarvan ik in fases afscheid kan nemen. Wat is eigenlijk de reële waarde van mijn bedrijf? Wil ik mijn aandelen kapitaliseren, maar nog wel nog een rol hebben in de onderneming, óf wil ik nu eens rustig van mijn oude dag gaan genieten?

Betrouwbare intermediair

Je maakt vaak mee dat ondernemers hun hele vermogen in het bedrijf hebben zitten, maar dat kapitaal uiteindelijk toch veilig willen stellen voor later. Er komt veel bij kijken en het is niet vreemd dat ondernemers zich bij dergelijke beslissingen onzeker of angstig voelen. Je bedrijf verkopen is misschien wel de belangrijkste zakelijke deal die je in je leven sluit. Daarom wil je zo goed voorbereid mogelijk het verkooptraject in gaan om het gewenste resultaat te behalen.

Inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen in de tegenpartij is van groot belang. De keuze voor een intermediair daarbij is in vrijwel alle gevallen een zeer verstandige beslissing. De verkoop vereist veel voorbereiding, deskundigheid en ervaring op financieel, juridisch en interpersoonlijk gebied. Een betrouwbare intermediair kan optreden als initiator, begeleider en bewaker van het verkoopproces die het optimale uit de markt kan halen. In gesprekken met de ondernemer probeer deze alle eisen en wensen van de verkopende partij goed in beeld te brengen. Daarna ga deze op zoek naar de beste match.

Win-winsituatie

Een intermediair is goed bekend met een groot aantal serieuze partijen die een deel van hun vermogen willen investeren, bijvoorbeeld in de vorm van private equity. Maar ook met ondernemers die hun marktaandeel willen vergroten, maar dat niet kunnen bereiken door autonome groei. Als intermediair bepaal en concretiseer je voor hen de acquisitiestrategie.

Cultuur

In welke markt(en) moet de beoogde onderneming actief zijn, welke structuur en dynamiek kent de sector, wat is de beoogde omvang van het bedrijf, welke cultuur past goed? Het gaat om het vinden van de juist combinatie die voor beide partijen een win-winsituatie oplevert. Een adviseur die naast je staat in het hele proces is noodzakelijk. Enerzijds kent hij de klappen van de zweep en weet hij wat de markt vraagt, anderzijds weet hij welke partijen het beste passen bij jouw bedrijf.

Bron: De Ondernemer

Deel dit bericht

Ferry Nahon, Partner | 29 maart 2018

Bedrijf verkopen of bedrijf kopen via Marktlink Fusies en Overnames

Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen? Dit is vaak een eenmalige operatie met een aanzienlijke impact. De verkoop vereist voorbereiding, deskundigheid en ervaring. Niet alleen op financieel, juridisch en interpersoonlijk vlak, maar ook als initiator, begeleider en bewaker van het verkoopproces. Marktlink Fusies & Overnames helpt u hier graag van A tot Z bij. Met vele honderden verkooptransacties en 20 jaar ervaring kennen wij als geen ander alle haken, ogen en hobbels die u tegen kunt komen bij de verkoop van uw bedrijf. Maar wij kennen ook de succesfactoren waarmee we het beste resultaat weten te realiseren bij de overname van een bedrijf. Doe de test en ontdek of uw bedrijf klaar is voor verkoop.

Bedrijf kopen

Bedrijf kopen? Of zoekt u een onderneming waarin u een deel van uw vermogen kunt investeren? Indien uw autonome groei stagneert of niet voldoende is, kunt u uw doelstellingen behalen middels het kopen van een andere onderneming. Samen met u bepalen en concretiseren wij uw acquisitiestrategie. In welke markt(en) moet de beoogde onderneming actief zijn, welke structuur en dynamiek kent de sector, wat is de beoogde omvang van het bedrijf, welke cultuur past goed? Samen met u maken wij van Marktlink Fusies & Overnames een zoekprofiel waarmee we aan de slag gaan, waarbij wij u informeren en adviseren over bedrijven die te koop staan.

Marktlink Fusies & Overnames

Marktlink Fusies & Overnames is in 1996 opgericht en werkt landelijk vanuit de vestigingen Amsterdam, Deventer, Gouda en 's-Hertogenbosch. De partners en projectleiders van ons bedrijf hebben gezamenlijk tientallen jaren ervaring met het begeleiden en adviseren van ondernemers bij fusies, overnames, waardebepalingen, buy in- en buy out-trajecten in vele branches. Als specialist begeleiden wij op onafhankelijke en discrete wijze overnames. Wij opereren zowel voor verkopers als kopers in de markt waarvoor het gehele traject van eerste oriëntatie tot en met de overdracht bij de notaris verzorgd wordt. Daarnaast treden we op als adviseur voor waardebepalingen en financieringen.

Fusies en overnames

Marktlink Fusies & Overnames begeleidt ondernemers bij fusies, overnames, waarderingen, financieringen, herstructureringen, opvolgingsvraagstukken en conflictbemiddeling. Onze klanten zochten onder meer op: