Overnamespecialist Marktlink lanceert platform voor Management Buy-In

Amsterdam, 31 mei 2017 – Vandaag lanceert fusie- en overnamespecialist Marktlink een community voor Buy-In Managers (MBI). Hiermee speelt de overnamespecialist in op de sterk toenemende vraag vanuit de markt naar ondernemende managers. Het MBI-platform www.mbicommunity.nl brengt MBI-kandidaten, oud-MBI’ers, investeringsmaatschappijen en ondernemers bij elkaar.

MBIcommunity.nl slaat brug tussen kandidaten en investeerders

Matchmaking is één van de pijlers van het te lanceren MBI-platform. Op basis van een zoekprofiel en achtergrond kunnen leden worden gevonden voor een overname of participatie. Het platform biedt een selectie van MBI-kandidaten en overnamekandidaten. MBI’ers kunnen achtergrond en ervaring aan hun profiel toevoegen waarop ze gevonden kunnen worden door investeringsmaatschappijen en bedrijfseigenaren. Op dat profiel staan naast competenties en ervaring, ook de regio en de eigen middelen. Op die manier kunnen private equity-partijen en DGA’s zoeken naar geschikte MBI’ers voor hun verkoopproposities.

Aanleiding voor het platform is de toenemende activiteit op de Nederlandse overnamemarkt. Steeds meer mkb-ondernemers overwegen de verkoop van hun bedrijf, terwijl het aantal investeringsfondsen evenredig toeneemt. Die investeringsfondsen beschikken over het kapitaal en de financiële expertise om een overname te realiseren, maar niet over de capaciteiten en branche-ervaring om de onderneming te leiden. Een combinatie van private equity en MBI komt daarom in toenemende mate voor.

Bart Steenmeijer van Marktlink: “Het aantal investeerders is de afgelopen tijd enorm toegenomen. Er is ontzettend veel geld in de markt. Evenredig daaraan neemt de vraag naar Management Buy-In sterk toe. Met dit platform willen we kennis, netwerk én vraag en aanbod beter op elkaar aan laten sluiten.”

Van manager naar mede-eigenaar

Veel investeerders zoeken kennis en expertise om een overname succesvol te laten verlopen. Bij een Management Buy-In wordt (een deel van) een bedrijf verworven door management van buiten de onderneming. Het nieuwe management neemt zelf de leiding over de onderneming en wordt in de financiering van de overname ondersteund door externe financiers. “En daar ligt precies het gat in de huidige markt waar het MBI-platform op inspeelt,” aldus Tim van der Meer, partner bij Marktlink. “Veel (aankomende) ondernemers hebben de droom zelfstandig ondernemer te worden. Wij willen met het MBI-platform kennis en inzicht geven en daarbij ruimte voor overnameproposities creëren in een uitgebreid netwerk aan vermogensverschaffers (familie)bedrijven en specialisten die helpen om de droom van MBI-kandidaten te realiseren.”

MBI als logische stap van een pre-exit

Management Buy-Ins zijn bijvoorbeeld een logische stap voor pre-exits, overnames door een investeringsmaatschappij waarbij de verkoper als (minderheids)aandeelhouder aan de onderneming verbonden blijft. De verkopende ondernemers willen in de regel binnen twee tot vijf jaar definitief afscheid nemen. Voor het succes van de overnames door de investeerder is zij afhankelijk van sterk management. De investeringsmaatschappij wil echter niet zelf op de stoel van de bestuurder zitten. Toetreden van een MBI’er is dan een uitkomst.

Evenementen

Tweemaal per jaar wordt er door het platform van www.mbicommunity.nl een event georganiseerd met sprekers en workshops. Tijdens de evenementen worden ondernemers en specialisten bij elkaar gebracht. Behalve deze inhoudelijke kennisoverdracht, kunnen leden tijdens de ontmoetingen speeddaten en ervaringen delen. “Wij hebben in ons netwerk veel kennis die we bij elkaar willen brengen. Op onze events komen accountants, fiscalisten, juristen, banken, ondernemers en mede-MBI’ers bij elkaar. De kennis van de MBI Community geeft de MBI’er een voorsprong op het moment dat deze daadwerkelijk een transactie gaat realiseren. Het uitgebreide netwerk van Marktlink is dan ook een sterk toegevoegde waarde aan ons platform,” aldus Van der Meer.

Marktlink

Marktlink Fusies & Overnames B.V. begeleidt ruim vijftig transacties op jaarbasis en richt zich daarbij op het segment midden- en kleinbedrijf. Marktlink opereert landelijk vanuit de kantoren Deventer, Gouda, Den Bosch en Amsterdam. Het team bestaat uit vijftig medewerkers met brede expertise. Voor meer informatie over Marktlink Fusies & Overnames B.V. bezoekt u www.marktlink.nl.

Deel dit bericht

mbi| | 31 mei 2017

Bedrijf verkopen of bedrijf kopen via Marktlink Fusies en Overnames

Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen? Dit is vaak een eenmalige operatie met een aanzienlijke impact. De verkoop vereist voorbereiding, deskundigheid en ervaring. Niet alleen op financieel, juridisch en interpersoonlijk vlak, maar ook als initiator, begeleider en bewaker van het verkoopproces. Marktlink Fusies & Overnames helpt u hier graag van A tot Z bij. Met vele honderden verkooptransacties en 20 jaar ervaring kennen wij als geen ander alle haken, ogen en hobbels die u tegen kunt komen bij de verkoop van uw bedrijf. Maar wij kennen ook de succesfactoren waarmee we het beste resultaat weten te realiseren bij de overname van een bedrijf. Doe de test en ontdek of uw bedrijf klaar is voor verkoop.

Bedrijf kopen

Bedrijf kopen? Of zoekt u een onderneming waarin u een deel van uw vermogen kunt investeren? Indien uw autonome groei stagneert of niet voldoende is, kunt u uw doelstellingen behalen middels het kopen van een andere onderneming. Samen met u bepalen en concretiseren wij uw acquisitiestrategie. In welke markt(en) moet de beoogde onderneming actief zijn, welke structuur en dynamiek kent de sector, wat is de beoogde omvang van het bedrijf, welke cultuur past goed? Samen met u maken wij van Marktlink Fusies & Overnames een zoekprofiel waarmee we aan de slag gaan, waarbij wij u informeren en adviseren over bedrijven die te koop staan.

Marktlink Fusies & Overnames

Marktlink Fusies & Overnames is in 1996 opgericht en werkt landelijk vanuit de vestigingen Amsterdam, Deventer, Gouda en 's-Hertogenbosch. De partners en projectleiders van ons bedrijf hebben gezamenlijk tientallen jaren ervaring met het begeleiden en adviseren van ondernemers bij fusies, overnames, waardebepalingen, buy in- en buy out-trajecten in vele branches. Als specialist begeleiden wij op onafhankelijke en discrete wijze overnames. Wij opereren zowel voor verkopers als kopers in de markt waarvoor het gehele traject van eerste oriëntatie tot en met de overdracht bij de notaris verzorgd wordt. Daarnaast treden we op als adviseur voor waardebepalingen en financieringen.

Fusies en overnames

Marktlink Fusies & Overnames begeleidt ondernemers bij fusies, overnames, waarderingen, financieringen, herstructureringen, opvolgingsvraagstukken en conflictbemiddeling. Onze klanten zochten onder meer op: