Management buy-in (MBI)

Droom jij van een eigen bedrijf?

Heb jij nog geen eigen bedrijf, maar heb je wel een ondernemersdroom? Dan is het inkopen in een onderneming de volgende stap. Dit wordt een management buy-in (MBO) genoemd. Marktlink ondersteunt ambitieuze MBI’ers bij de voorbereiding en het aankoopproces om hun droom werkelijkheid te maken.

Wat houdt een management buy-in (MBI) in?

Een management buy-in (MBI) is een vorm van bedrijfsovername, waarbij een externe manager een bedrijf overneemt zonder hier eerder bij betrokken te zijn geweest. De onderneming kan worden overgenomen door een enkele ervaren ondernemer/manager of door een volledig managementteam. Het huidige management van een bedrijf wordt dus vervangen door de nieuwe eigenaar of eigenaren.

Een management buy-in kan in één keer plaatsvinden, waarbij je als nieuwe eigenaar direct 100% van de aandelen koopt, maar het is ook mogelijk om de aandelen in gedeeltes over te nemen. De juiste reden om voor een management buy-in te kiezen is dan ook altijd afhankelijk van de situatie en wensen van jou als MBI’er en het bedrijf ter overname. Voor jou kan het een logische stap zijn als je bijvoorbeeld:

  • een succesvol trackrecord hebt bij een onderneming in het mkb-segment;
  • een (midden)managementfunctie bekleedt binnen een multinational;
  • al jaren de ambitie hebt om zelf een onderneming te leiden;
  • opgedane kennis en ervaring in wilt zetten voor de overname van een bedrijf.

Niet iedereen is gekwalificeerd om (mede)eigenaar te worden via een management buy-in. Een bedrijf succesvol besturen vergt namelijk de nodige ervaring, kwaliteiten én het nodige kapitaal. Tóch mogen deze zaken niet in de weg staan bij het realiseren van jouw droom om een eigen bedrijf te hebben of de volgende stap in je carrière. Ben jij een MBI’er en op zoek naar een bedrijf om over te nemen? Dan verkennen we graag samen de mogelijkheden en gaan we aan de hand van een uitgebreid zoekprofiel aan de slag.

Typen management buy-ins
Leveraged buy-in (LBI)
Buy-in management buy-out

Het inkopen in een onderneming

Bij het inkopen in een onderneming is het van belang om de juiste prioriteiten te stellen en inzicht te hebben in het gehele proces van inkopen. Denk hierbij aan vraagstukken op financieel, fiscaal en juridisch vlak. Klopt het bijvoorbeeld wat de verkoper je vertelt? Is nader onderzoek nodig? Hoe zit het met de bedrijfswaardering en de financiering? Bij al die vragen is het verstandig om een ervaren sparringpartner te hebben. Een partij die weet wat er speelt en jou adviseert en ondersteunt, ook wanneer de emoties hoog kunnen oplopen. De specialisten van Marktlink helpen je om de inkoop op de juiste waarde te waarderen. Daarmee geven we je input voor de prijsonderhandelingen, zorgen we voor een hogere slagingskans en bieden we gunstigere voorwaarden. Wij begeleiden je verder in de stappen die je moet nemen en geven input op zaken als het overnamecontract, de aandeelhoudersovereenkomst, managementovereenkomsten, financiële aspecten, etc. Wij beschikken over een ruime database van (passieve en actieve) kopers en verkopers en kunnen jou daardoor helpen bij het vinden van het geschikte bedrijf om over te nemen.

Waarom zou een verkoper een MBI-strategie hanteren?

Wij geven je de mogelijkheid om in contact te komen met ondernemers die zelf een bedrijf hebben opgezet en op zoek zijn naar een bedrijfsopvolger. Als MBI’er ben je een interessante optie voor de ondernemer om je in te kopen in het bedrijf en een actieve rol te spelen binnen de organisatie. De voordelen voor een ondernemer zijn:

  • Externe managers kijken met een nieuwe, frisse blik naar het bedrijf. Ze nemen vaak nieuwe inzichten, ervaringen en innovatieve ideeën met zich mee, wat kan leiden tot vernieuwing en groei binnen het bedrijf. Ze zijn sneller in staat om inefficiënties, zwakke punten en kansen voor verbetering waar te nemen dan het huidige management.
  • Externe managers kunnen hun eigen kennis, ervaring en vaardigheden meenemen en die toepassen binnen het bedrijf om zo de strategie, financiële planning, marketingstrategieën en andere zaken te verbeteren.
  • Een extern managementteam kan ook een uitgebreid netwerk van contacten en relaties met zich meebrengen, wat nieuwe partnerschappen, klanten en marktkansen kan opleveren die voorheen misschien niet toegankelijk waren.
  • Vaak worden veranderingen sneller doorgevoerd, doordat extern management niet vastzit in bestaande bedrijfsculturen of -structuren. Zo kunnen ze sneller veranderingen implementeren en aanpassingen doen die het bedrijf ten goede komen.
  • Daarnaast kan een MBI’er een noodlijdend bedrijf revitaliseren en behoeden voor insolventie. In essentie biedt een MBI een dynamische impuls en expertise die nodig is om een bedrijf te laten groeien en bloeien, zelfs in uitdagende omstandigheden.
''Voor mij is het een logische stap dat ik nu 100% ondernemer ben. De kick is echt groter dan ik ooit heb ervaren.''
- Michel van Kempen, Yoek

Een adviseur bij een overname door een MBI'er

Hoe dan ook, een management buy-in vereist een gestructureerde aanpak van begin tot eind. Onze specialisten helpen jou daarbij en zorgen ervoor dat je de juiste stappen onderneemt. We begeleiden je naar de juiste keuze, bepalen samen wat haalbaar is en wat voor onderneming het beste bij jouw ambities en achtergrond aansluit. Wanneer we dit in kaart hebben gebracht, benaderen we interessante bedrijven, stellen een financieringsconstructie op en begeleiden je om het hele acquisitieproject succesvol te doorlopen. Met deze aanpak garanderen we een soepel verloop van het overnameproces van een management buy-in en realiseren we samen jouw ultieme ondernemersdroom.

Bedrijfsprofielen Bedrijfen te koop Bekijk het aanbod
Wat zijn de verschillen tussen een management buy-out en een management buy-in?

Bij zowel een management buy-out als een management buy-in wordt een bedrijf overgenomen door een of meerdere personen die het nieuwe management gaan vormen. Bij een management buy-out komt dit team van binnen het bedrijf, bij een management buy-in komen ze van buitenaf.

Hoe financier je een management buy-in?

De strategie voor een management buy-in hangt af van de situatie en wensen van de ondernemer en het bedrijf. De overname kan in één keer plaatsvinden, waarbij de nieuwe eigenaar direct de aandelen koopt. Maar het kan ook stapsgewijs verlopen, waarbij de aandelen geleidelijk worden opgekocht. Bij een geleidelijke management buy-in kan het bestaande managementteam voor bepaalde tijd aanblijven en hoeft de koper niet direct het volledige bedrag te betalen.

Bij een management buy-in hebben de externe managers vaak geen eigen vermogen en moet de aankoop grotendeels op een andere manier worden gefinancierd.

Neem contact op

Neem vrijblijvend contact op met ons.