25 maart 2013 | Tim van der Meer, Partner

Babyboomgeneratie-ondernemers

“Honderdduizend babyboomgeneratieondernemers met opvolgingsproblemen zullen de komende jaren de fusie- en overnamemarkt overstelpen”. Dit is iets wat wij al jaren horen in de markt. De babyboomgeneratie die na WO II is geboren en ging ondernemen heeft echter al lang zijn welverdiende pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Wat opvalt is dat het erop lijkt dat deze generatie voorlopig nog van geen ophouden weet. Het aantal verkoopopdrachten van babyboomondernemers in onze portefeuille bedraagt minder dan 30%. Blijven zij langer actief met dezelfde onderneming dan de relatief jongere generatie daarna? De gemiddelde leeftijd van de betrokken ondernemers in onze opdrachtenportefeuille is namelijk slechts 44 jaar. Het is dus niet de babyboomgeneratie die momenteel zorgt voor de meeste verkoopopdrachten in onze portefeuille, maar juist de relatief jonge ondernemers. We zien in onze praktijk steeds meer ondernemers die na de opbouwperiode hun onderneming willen verkopen en iets anders (ondernemends) willen doen of ondernemers die een deel van de waarde van hun onderneming willen veiligstellen (pre-exit). De jonge generatie ondernemers lijkt vaker van onderneming te ‘wisselen’ dan hun ouders. 

In onze ogen een positieve ontwikkeling, niet alleen voor ons maar ook voor de betrokken ondernemingen. Iedere fase van een onderneming behoeft immers een andere manier van aansturing. Niet iedere ondernemer kan of wil zich op dat vlak telkens opnieuw uitvinden. Deze jonge ondernemers treffen het, er is een ongelooflijke grote groep kopers actief in de markt en bankiers en investeerders staan met geld en kennis klaar op zoek naar de beloofde babyboombedrijven met opvolgingsproblemen. Bij gebrek daaraan lijkt met name de jonge generatie hiervan voorlopig te profiteren.

Bekijk hier het overnamebericht maart 2013