Vincent Pastoor

Hoe ga je om met vertrouwelijkheid bij een bedrijfsovername?

Vertrouwen tussen koper en verkoper is het fundament van een geslaagde bedrijfsovername. ,,Ga daarom samen met elkaars partners dineren en leer el-kaar beter kennen.''

Vanaf het moment waarop je overweegt je bedrijf in de etalage te zetten, speelt vertrouwelijkheid een grote rol. Je wil niet dat het nieuws van een eventuele bedrijfsverkoop uitlekt, maar je wil wel dat zoveel mogelijk potentiële kopers van je te koop staande onderneming afweten.

,,Vertrouwen is de basis van elke overname”, zegt overnameadviseur Vincent Pastoor van Marktlink Fusies & Overnames. ,,Als de koper en verkoper elkaar niet vertrouwen, komt er doorgaans geen deal. Ongeacht de hoogte van de koopsom, de dichtgetimmerde contracten, een ijzersterk due diligence, marktvooruitzichten, etc. Wantrouwen is dealbreaker nummer één.”

Vertrouwelijke informatie

Verkoopprocessen kenmerken zich door emoties, complexiteit en vertrouwelijkheid. Eenmaal in gesprek met geïnteresseerde partijen kom je over en weer op (juridische) geheimhouding overeen. Beide kanten staat dus niet vrij om met derden over het traject te praten. Over het algemeen worden alleen het thuisfront, de bank en adviseurs ingelicht over de verkoop.
Pastoor: ,,Bij overnames wordt veel vertrouwelijke informatie uitgewisseld tussen koper en verkoper. Niet alleen inhoudelijke informatie over het bedrijf, maar ook het feit dat het bedrijf in de verkoop staat is voor de eigenaar een bijzonder vertrouwelijk onderwerp. Als dit in de markt rondzingt, kan dat tot schade leiden voor het bedrijf.”

Wapenen

Bij bedrijfsoverdracht geldt een algemeen principe: de hoeveelheid en het belang van de vertrouwelijke informatie die wordt verstrekt, moet in verhouding staan tot de commitment van de koper. Maar in plaats van een koper op zijn blauwe ogen geloven, kun je je volgens Pastoor met deze vijf tips wapenen:

1. Houd je verkoopplannen voor je: neem hoogstens een paar voor jou belangrijke mensen in vertrouwen.
2. Laat belanghebbenden een geheimhoudingsverklaring ondertekenen: ook of misschien wel juist bij bekenden.
3. Deel niet alle informatie met alle partijen: trechter informatie, zo worden bijvoorbeeld in het informatiememorandum klanten- en personeelslijsten geanonimiseerd.
4. Werk aan een vertrouwensrelatie met de koper: spreek af op een neutrale plek, ga samen met elkaars partners dineren in een restaurant en leer elkaar beter kennen.
5. Houd het verkoopproces (de onzekere periode) zo kort mogelijk. Een goede adviseur heeft vaker met dit bijltje gehakt en is daarbij van wezenlijk belang.

Onzekerheid

Volgens Pastoor is het van belang om uitermate voorzichtig te opereren wanneer je als ondernemer je bedrijf wilt verkopen. ,,Een bedrijfsverkoop brengt immers onzekerheid met zich mee voor belanghebbenden van het bedrijf, zoals het personeel, de klanten en de leveranciers”, legt de Marktlink-overnameadviseur uit.
,,Hun positie zou na de overname positief, maar ook negatief kunnen veranderen. Die onzekerheid houdt aan zolang de handtekening nog niet onder het officiële contract is gezet.”

Wil je weten wat jouw bedrijf waard is? Doe hier de test van Marktlink.

Deel dit bericht

Vincent Pastoor, Manager | 23 oktober 2017

Bedrijf verkopen of bedrijf kopen via Marktlink Fusies en Overnames

Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen? Dit is vaak een eenmalige operatie met een aanzienlijke impact. De verkoop vereist voorbereiding, deskundigheid en ervaring. Niet alleen op financieel, juridisch en interpersoonlijk vlak, maar ook als initiator, begeleider en bewaker van het verkoopproces. Marktlink Fusies & Overnames helpt u hier graag van A tot Z bij. Met vele honderden verkooptransacties en 20 jaar ervaring kennen wij als geen ander alle haken, ogen en hobbels die u tegen kunt komen bij de verkoop van uw bedrijf. Maar wij kennen ook de succesfactoren waarmee we het beste resultaat weten te realiseren bij de overname van een bedrijf. Doe de test en ontdek of uw bedrijf klaar is voor verkoop.

Bedrijf kopen

Bedrijf kopen? Of zoekt u een onderneming waarin u een deel van uw vermogen kunt investeren? Indien uw autonome groei stagneert of niet voldoende is, kunt u uw doelstellingen behalen middels het kopen van een andere onderneming. Samen met u bepalen en concretiseren wij uw acquisitiestrategie. In welke markt(en) moet de beoogde onderneming actief zijn, welke structuur en dynamiek kent de sector, wat is de beoogde omvang van het bedrijf, welke cultuur past goed? Samen met u maken wij van Marktlink Fusies & Overnames een zoekprofiel waarmee we aan de slag gaan, waarbij wij u informeren en adviseren over bedrijven die te koop staan.

Marktlink Fusies & Overnames

Marktlink Fusies & Overnames is in 1996 opgericht en werkt landelijk vanuit de vestigingen Amsterdam, Deventer, Gouda en 's-Hertogenbosch. De partners en projectleiders van ons bedrijf hebben gezamenlijk tientallen jaren ervaring met het begeleiden en adviseren van ondernemers bij fusies, overnames, waardebepalingen, buy in- en buy out-trajecten in vele branches. Als specialist begeleiden wij op onafhankelijke en discrete wijze overnames. Wij opereren zowel voor verkopers als kopers in de markt waarvoor het gehele traject van eerste oriëntatie tot en met de overdracht bij de notaris verzorgd wordt. Daarnaast treden we op als adviseur voor waardebepalingen en financieringen.

Fusies en overnames

Marktlink Fusies & Overnames begeleidt ondernemers bij fusies, overnames, waarderingen, financieringen, herstructureringen, opvolgingsvraagstukken en conflictbemiddeling. Onze klanten zochten onder meer op: