In vijf stappen naar de verkoop van je bedrijf

Het aantal fusies en overnames in Nederland zou vorig jaar flink zijn toegenomen. Met 714 transacties gaat het om een stijging van ruim 11 procent ten opzichte van 2016 (641 transacties).

Nu.nl –  Het aantal fusies en overnames in Nederland zou vorig jaar flink zijn toegenomen. Met 714 transacties gaat het om een stijging van ruim 11 procent ten opzichte van 2016 (641 transacties).  Daarmee is de toename in Nederland veel groter dan in Europa (4,2 procent) en wereldwijd (3,7 procent), meldt accountants- en adviesbureau KPMG dinsdag.

Wel is de waarde van de transacties waar Nederlandse bedrijven bij betrokken waren aanzienlijk gedaald. Vorig jaar hadden de fusies en overnames een totale waarde van 51 miljard euro. Een jaar eerder ging het nog om een totaalbedrag van 89 miljard euro.

Buitenlandse bedrijven

KPMG stelt dat buitenlandse bedrijven steeds meer ondernemingen in Nederland overnemen. Bij 248 transacties (35 procent van het totaal), ging het om de overname van een Nederlands bedrijf door een buitenlandse partij.

In 38 procent van de gevallen (272 transacties) was sprake van een overeenkomst tussen twee Nederlandse partijen. En bij ruim een kwart (194 transacties) van de transacties nam een Nederlands bedrijf een buitenlandse onderneming over.

Volgens KPMG groeit het verschil tussen het aantal overnames van Nederlandse bedrijven door buitenlandse kopers en het aantal door Nederlandse ondernemingen overgenomen buitenlandse bedrijven.

“De ‘netto-export’ bedroeg vorig jaar 54 transacties, bijna 75 procent meer dan in 2016 en het hoogste aantal in de afgelopen zes jaar”, stelt partner Danny Bosker van KPMG.

Europese Unie

Bij de door buitenlandse partijen overgenomen Nederlandse ondernemingen komt de koper in 60 procent van de gevallen uit de Europese Unie. Bij 20 procent van deze transacties gaat het om een Amerikaanse overnemende partij. Chinese bedrijven waren betrokken bij 2 procent van de overeenkomsten.

“Daarmee zijn de Verenigde Staten de grootste investeerder in Nederland, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Duitsland”, aldus Bosker.

Ook Nederlandse bedrijven zouden “een duidelijke voorkeur” hebben voor overnames binnen de EU. “Van de 194 overnames door Nederlandse bedrijven was 65 procent afkomstig uit een EU-land, gevolgd door de Verenigde Staten met 15 procent. China stond vorig jaar bij geen enkel Nederlands bedrijf op de radar.”

Onzekerheid

Hoewel het aantal transacties wereldwijd is toegenomen, bestaat er volgens KPMG nog steeds onzekerheid in de fusie- en overnamemarkt. “Dat zien we duidelijk aan de bedragen die geïnvesteerd worden”, aldus Bosker.

“De toegenomen aandacht van landen voor een meer protectionistisch beleid, zoals de Brexit en de koers die de Amerikaanse president nog altijd vaart, hebben gevolgen voor de mondiale markt”, meent hij.

Ook wijst hij op discussie binnen de EU over ongewenste buitenlandse overnames. Bosker verwacht dat de interesse in Nederlandse bedrijven groot zal blijven, zolang er geen verdere Europese maatregelen genomen worden.

Deel dit bericht

| 21 maart 2018

Bedrijf verkopen of bedrijf kopen via Marktlink Fusies en Overnames

Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen? Dit is vaak een eenmalige operatie met een aanzienlijke impact. De verkoop vereist voorbereiding, deskundigheid en ervaring. Niet alleen op financieel, juridisch en interpersoonlijk vlak, maar ook als initiator, begeleider en bewaker van het verkoopproces. Marktlink Fusies & Overnames helpt u hier graag van A tot Z bij. Met vele honderden verkooptransacties en 20 jaar ervaring kennen wij als geen ander alle haken, ogen en hobbels die u tegen kunt komen bij de verkoop van uw bedrijf. Maar wij kennen ook de succesfactoren waarmee we het beste resultaat weten te realiseren bij de overname van een bedrijf. Doe de test en ontdek of uw bedrijf klaar is voor verkoop.

Bedrijf kopen

Bedrijf kopen? Of zoekt u een onderneming waarin u een deel van uw vermogen kunt investeren? Indien uw autonome groei stagneert of niet voldoende is, kunt u uw doelstellingen behalen middels het kopen van een andere onderneming. Samen met u bepalen en concretiseren wij uw acquisitiestrategie. In welke markt(en) moet de beoogde onderneming actief zijn, welke structuur en dynamiek kent de sector, wat is de beoogde omvang van het bedrijf, welke cultuur past goed? Samen met u maken wij van Marktlink Fusies & Overnames een zoekprofiel waarmee we aan de slag gaan, waarbij wij u informeren en adviseren over bedrijven die te koop staan.

Marktlink Fusies & Overnames

Marktlink Fusies & Overnames is in 1996 opgericht en werkt landelijk vanuit de vestigingen Amsterdam, Deventer, Gouda en 's-Hertogenbosch. De partners en projectleiders van ons bedrijf hebben gezamenlijk tientallen jaren ervaring met het begeleiden en adviseren van ondernemers bij fusies, overnames, waardebepalingen, buy in- en buy out-trajecten in vele branches. Als specialist begeleiden wij op onafhankelijke en discrete wijze overnames. Wij opereren zowel voor verkopers als kopers in de markt waarvoor het gehele traject van eerste oriëntatie tot en met de overdracht bij de notaris verzorgd wordt. Daarnaast treden we op als adviseur voor waardebepalingen en financieringen.

Fusies en overnames

Marktlink Fusies & Overnames begeleidt ondernemers bij fusies, overnames, waarderingen, financieringen, herstructureringen, opvolgingsvraagstukken en conflictbemiddeling. Onze klanten zochten onder meer op: