26 augustus 2013 | Jeroen Oldengarm,

Ontwerpbureau vindt steun bij zakenpartner

Het Financieele Dagblad – Het Almelose ontwerpbureau Rood Wit Blauw (RWB) heeft een alternatief voor bankfinanciering gevonden. Het bedrijf, gespecialiseerd in waterzuivering, geeft nieuwe aandelen uit aan het Japanse Metawater, een branchegenoot waarmee al nauw wordt samengewerkt. In ruil voor een belang van bijna 25% krijgt RWB op deze manier meer dan €1 mln in het laatje.

Het bedrijf (70 werknemers en een omzet van €15 mln) gaat het kapitaal gebruiken voor export van zijn zelf ontwikkelde waterzuiveringssystemen in Europa. Daarvoor moeten proefinstallaties worden opgesteld en die kosten geld. ‘Het bedrijf hoeft voor zijn groeiambities nu geen beroep te doen op de bank’, zegt overnameadviseur Jeroen Oldengarm van bureau Marktlink.

RWB heeft volgens algemeen directeur André Reigersman een goede relatie met de bank. Maar de bank heeft weinig affiniteit met investeringen in innovatie. ‘Dat is moeilijk te financieren met bancair krediet’, ervaart Reigersman. Het ontwerpbureau heeft de afgelopen jaren veel geld gestoken in onderzoek en ontwikkeling van waterzuiveringssystemen. Dat heeft de onderneming overwegend met eigen middelen gefinancierd, ten koste van de winst.

Vruchten plukken

‘Een bewuste keuze’, zegt de directeur. Het bedrijfsresultaat kwam in 2012 ongeveer op nul uit. RWB verwacht dit jaar zowel een hogere omzet als een hoger bedrijfsresultaat te boeken. ‘We plukken de vruchten van de innovatieve inspanningen van de afgelopen tijd.’

Met het Japanse Metawater werkt RWB al langer intensief samen. Dit gebeurt onder meer in Noorwegen bij de installatie van kleinschalige drinkwatervoorzieningen. In de systemen van RWB worden producten gebruikt van Metawater. Door de aandelenuitgifte worden de banden verder aangehaald. De Japanners krijgen bij RWB een stem in het kapittel. Reigersman: ‘Dat is alleen maar gunstig omdat we ervoor kiezen gezamenlijk de strategie te bepalen.’