22 december 2015 | Tom Beltman, Partner

Wat maakt ondernemers zo tevreden?

DeOndernemer.nl – Ondernemers zijn over het algemeen zeer tevreden. Uit de tweede Marktlink Bedrijfsovername-monitor blijkt dat 95% het ondernemersbestaan een cijfer hoger dan een 7 geeft. Bij mensen in loondienst ligt dit percentage schokkend veel lager (4%). Ondernemers zijn ondernemers geworden omdat ze graag zelfstandig kunnen opereren, geld speelt hierbij slechts een beperkte rol.

De Marktlink Bedrijfsovername-monitor is een jaarlijks onderzoek, uitgevoerd onder 200 (mede-)eigenaren van familiebedrijven met tussen de 10 en 200 medewerkers (circa 70.000 in totaal).

Slechts 5% van de ondernemers geeft het ondernemersbestaan een cijfer lager dan een 7. Ongeveer 85% van de ondernemers voelt zich gewaardeerd door hun klanten en familie.

Vergeleken met de mensen in de loondienst is het verschil in tevredenheid enorm. Uit onderzoek van Incompany onder 4.340 werknemers blijkt dat bij 96% van de ondervraagden het medewerkerstevredenheidcijfer lager scoort dan een 7.

Wat maakt ondernemers zo tevreden?

De belangrijkste redenen om ondernemer te worden zijn zelfstandigheid (43%) en uitdaging (33%). Het eigen baas zijn maakt ondernemers zelfs zo tevreden dat slechts 1% het bedrijf uiteindelijk daadwerkelijk verkoopt, ondanks dat een kwart aangeeft het binnen een lustrum te willen verkopen.

Geld is dan ook geen grote drijfveer voor ondernemers. Financieel onafhankelijk worden is slecht voor 4% van de ondernemers een belangrijke reden om het ondernemerschap aan te gaan.

Ondanks dat voor 59% van de ondernemers geldt dat de verkoopopbrengst belangrijk is voor de pensioeninvulling, maakt slecht 17% zich druk dat het pensioen vast zit in het bedrijf.

In overnametransacties is dit duidelijk terug te zien. Een prijs voor een overname moet voor het gevoel goed zijn, maar is meestal niet doorslaggevend. Een bedrijfsovername wordt meestal pas succesvol afgerond als de ondernemer er emotioneel klaar voor is.

Deze blog is gepubliceerd op DeOndernemer.nl