20 juni 2019

Los van de gigant om te groeien

Vanaf eind juni is de nieuwste editie van het Marktlink Magazine beschikbaar. Hét blad vol ondernemersverhalen van opdrachtgevers en het delen van expertise van de Marktlink-adviseurs. Ter voorbereiding op het nieuwe magazine; een blik terug op het verhaal van Ralph Smeets, dat te lezen was in de vorige editie.

Zorgzuster is een organisatie die zich bezighoudt met het bemiddelen van zzp’ers in de thuiszorg, met name specialistische en terminale ouderenzorg. In november 2018 kocht Ralph Smeets het middels een Management Buy-Out (MBO) terug van uitzendgigant USG People, om de MBO mogelijk te maken is er gezocht naar een investeerder. Deze zoektocht heeft geleid tot overeenstemming met investeringsmaatschappij Holland Venture. Holland Venture en Ralph zijn overeengekomen dat na de MBO, Zorgzuster en Holland Venture-deelneming HighCare samengevoegd gaan worden. Marktlink stond Ralph Smeets, medeoprichter van de onderneming, bij tijdens het overnameproces.

Zorgzuster werd in 2010 bedacht en mede opgericht door Ralph Smeets. De focus werd gelegd op het bemiddelen van zzp’ers in de ouderenzorg. Landelijk bemiddeld  de onderneming een netwerk van ruim 5000 zzp’ers naar allerlei vormen van zorg, met name specialistische zorg voor ouderen met bijvoorbeeld dementie, ALS of MS. Ze bedienen zowel de institutionele als de particuliere markt met een dekkingsgraad van 30 tot 40%. Daarnaast ontwikkelde het bedrijf en transparant en open systeem om het ondernemerschap van de zzp’ers te bevorderen. Een kenmerk dat Zorgzuster onderscheidt in de drukken bemiddelingsmarkt.

In 2015 werd een aandelenbelang verkocht aan uitzendgigant USG People. “Ik wilde graag met Zorgzuster de uitzendmarkt betreden,” blikt Ralph terug. Met dit doel voor ogen waren er sterke synergieën met USG People. Naarmate de jaren verstreken bleek de samenwerking voor beide partijen niet vruchtbaar genoeg, Zorgzuster heeft niet kunnen profiteren van de synergiën en de groei van de onderneming is de afgelopen jaren volledig autonoom geweest. “Je bent een ondernemer, je gaat je eigen plan trekken,” zegt Ralph. “Ik had een doel voor ogen en dat doel werd niet gehaald. Toch was ik vastberaden om dat te behalen, als die grote organisatie dan niet meewerkt moet je het risico nemen om het zelf te doen.” Marktlink adviseerde Ralph tijdens zijn Management Buy-Out; een overname door het zittende management dat de aandeelhouders uitkoopt. Gelijktijdig werd strategische partij HighCare benaderd vanuit het netwerk van Ralph. HighCare is een detacheerder in de zorg, onderdeel van investeringsmaatschappij Holland Venture. Wederom is er sprake van sterke synergiën. Zorgzuster kan de expertise van HighCare gebruiken om de flex-markt te betreden en HighCare op haar beurt de zelfstandigenmarkt.

“Op korte termijn gaan we binnen Zorgzuster een volwaardige uitzendorganisatie ontwikkelen voor de ouderenzorg. Onze zzp-positie voor marktbrede dekking versterken en het aantal zzp’ers dat we nu bemiddelen vergroten,” aldus Ralph. “Hiermee kunnen we een antwoord bieden op het acute personeelstekort in de zorg.”

“Het advies van Marktlink was waardevol, Jan Dijkmans en Marko Iskic navigeerden de weg van de overname op een passende en professionele wijze zonder dat er al te veel hobbels op die weg te vinden waren.” Ralph schakelde ook de hulp van Marktlink-jurist Christine Huisman in voor de juridische afwikkeling van alle contracten en de overdracht bij de notaris. “Het was een prettige samenwerking die tot een mooi resultaat heeft geleid.”


Bent u benieuwd naar de ervaringen van andere ondernemers die Marktlink heeft begeleid bij een aan- of verkooptraject? Neemt u dan eens kijkje in het Magazine-archief.

Marktlink