Authentic Models Inc. / Authentic Models B.V.

Onderneming in luxe, vintage woonaccessoires en meubelen, Authentic Models, verkocht aan Belgische investeerder en management

Klant

Authentic Models Inc. (hierna AM) is een groothandel in luxe thema-accessoires en -meubelen. De artikelen zijn geïnspireerd op het thema ‘klassieke reizen’ en het bijbehorende avontuurlijke gevoel van destijds. AM is 45 jaar geleden als een antiekzaak opgericht in Amsterdam en is uitgegroeid tot een wereldwijde groothandel in authentieke replica’s van antieke objecten.

In de loop van de jaren heeft AM zich ontwikkeld tot een stabiele organisatie, die haar producten in meer dan 50 landen in de hele wereld verkoopt. Het hoofdkantoor is verdeeld over twee locaties: een in Eugene, Oregon in de Verenigde Staten, waar ook een gezamenlijke ontwerpafdeling gehuisvest is, en een in Zeewolde in Nederland, waar de centrale inkoop is gevestigd. Sales, financiën en logistiek worden door de onderneming zelf gedaan.

AM heeft als doel het blijven innoveren en ontwikkelen van nieuwe objecten en ontwerpen, elk met een uniek verhaal en historie, om haar klanten te inspireren. Sinds de oprichting is AM uitgegroeid tot groothandel met meer dan 500 producten, verdeeld over zeven verschillende productgroepen in haar catalogus, die jaarlijks wordt bijgewerkt. Elk jaar worden 25 tot 50 nieuwe producten ontworpen, inclusief de specifiek voor de klant op maat gemaakte objecten.

De producten van AM worden met aandacht voor kwaliteit en details vervaardigd. De producten bevinden zich dan ook in een hoger prijssegment. De producten worden in relatief kleine series gemaakt. AM onderscheidt zich van haar concurrenten door kwaliteit, aandacht voor details en inspirerende en unieke objecten.

Wens

Na 50 jaar te hebben gebouwd aan een bedrijf met een mondiale aanwezigheid, wilde oprichter en eigenaar van AM, Haring Piebenga, het resultaat van zijn werk overdragen aan een nieuwe eigenaar. Samen met Marktlink Fusies & Overnames werd een plan opgesteld om een partij te vinden die enerzijds dat wat is opgebouwd zou respecteren en anderzijds de missie van het huidige management, om van AM een meer marktgeoriënteerd bedrijf te maken, zou ondersteunen. Vanwege zijn passie voor geschiedenis en historische objecten, zal Haring als creatief directeur actief blijven binnen de onderneming.

Rol van Marktlink

Namens Haring Piebenga heeft Marktlink Fusies & Overnames het gehele verkoopproces van begin tot eind begeleid en vormgegeven. In de Belgische investeerder Think2Act heeft het management de juiste strategische partner gevonden om de onderneming onafhankelijk naar het volgende niveau te brengen. Fredrik Jonker van Marktlink: “Met een sterke ondernemersgeest heeft Haring een geweldig bedrijf opgebouwd. Er was dus veel interesse, vooral vanwege de mondiale aanwezigheid en de directe toegang tot de Amerikaanse markt. In financieel, cultureel en juridisch opzicht was het een inspirerende en uitdagende deal, maar met de juiste mentaliteit van alle betrokkenen hebben we elke uitdaging het hoofd kunnen bieden.“

Resultaat

In Think2Act heeft het management van AM een strategische partner voor de lange termijn gevonden, om voort te bouwen op de lange en rijke geschiedenis van het bedrijf en de onderneming en het merk verder te laten groeien in bestaande en nieuwe markten.

Quote

“We hadden de lat hoog voor onszelf hoog gelegd toen we aan het verkooptraject begonnen. De belangrijkste criteria voor het selecteren van een overnamepartner waren erkenning van onze zorgvuldig opgebouwde reputatie en een overtuigd geloof in het bestaansrecht van een niche merk dat met liefde en passie is opgebouwd. Aan die eisen wilden we geen concessies doen waardoor het mede vanwege onze sterk internationaal georiënteerde bedrijfsvoering niet eenvoudig zou worden om een geschikte partner te vinden. Marktlink zag dit allesbehalve als een obstakel maar als een bijzonder interessante uitdaging. Met enthousiasme hebben ze de opdracht aanvaard waarna een intensieve en interessante tijd begon. Gaandeweg het proces werd duidelijk dat het verkopen van een bedrijf om zeer gespecialiseerde kennis vraagt. Marktlink heeft zich hierbij bewezen als een bekwame partner die ons op een deskundige, plezierige en succesvolle manier door het hele traject geloodst heeft.”