Versluis horizontaal

Praktijkvoorbeeld | Koop

Derde generatie Handelsonderneming Versluis neemt stokje volledig over

De wens van de twee broers Boudewijn en Bas Versluis om het familiebedrijf helemaal over te nemen is vijf jaar geleden uitgesproken binnen de familie. De broers wilden een eigen koers varen en bovendien gaven ze al jaren leiding aan het bedrijf.

Het familiebedrijf Handelsonderneming Versluis B.V. uit Barendrecht is opgericht in 1946 door opa Versluis. Vanaf 1962 is de 2e generatie binnen het bedrijf actief geworden en hebben drie broers de onderneming verder uitgebouwd tot de top-5 in het segment. Naast de import en verkoop van doe-het-zelf producten en schilderbenodigdheden, heeft Versluis in 1981 een uitstapje gemaakt naar de verkoop van windsurfspullen. Dat waren de hoogtijdagen van het windsurfen. Het blijven toch ondernemers! In 1992 is Boudewijn Versluis (3e generatie) binnen het familiebedrijf aan de slag gegaan en in 2001 volgende zijn broer Bas. Na een aantal keer te zijn verhuisd, is het handelsbedrijf al ruim 10 jaar gevestigd in een mooi bedrijfspand aan de Flensburg 11 te Barendrecht, direct langs de A29. Er zijn 25 medewerkers werkzaam bij de handelsonderneming.

Versluis heeft een distributiecentrum van 5000 vierkante meter en levert 6000 artikelen waaronder verf-, onderhoud- en klusbenodigdheden aan ruim 1000 winkeliers, retailketens en professionele eindgebruikers. Enkele bekende merken van het bedrijf zijn: Veba, Mondial, Flensburg, Den Braven, Alabastine, Bison, Griffon, Perfax en Pattex. De directie van Versluis streeft naar een duurzame relatie met haar klanten en het leveren van échte toegevoegde waarde (ontzorgen). Door het leveren van een hoog service niveau met daarbij een goede prijs-kwaliteit verhouding onderscheidt Versluis zich van de markt en hoopt zij een bijdrage te leveren aan het succes van haar klanten.

Achtergrond | Kerngegevens

Transactie: Handelsonderneming Versluis B.V.

Branche: Handel

Koop/verkoop: Koop

Wens
De wens van de twee broers Boudewijn en Bas Versluis om het familiebedrijf helemaal over te nemen is vijf jaar geleden uitgesproken binnen de familie. De broers wilden een eigen koers varen en bovendien gaven ze al jaren leiding aan het bedrijf. Via de accountant liepen gesprekken over de overname enkele jaren, maar partijen kwamen er niet uit. Marktlink Fusies & Overnames kwam in de zomer van 2016 in beeld bij de handelsonderneming. Zoals wij vaker ervaren, is een familieoverdracht complex qua financiën en emoties. Daarom hebben wij geadviseerd om ook meteen het onroerend goed over te nemen. “Je kan beter nu alles afhandelen binnen de familie, in plaats van dat je over een aantal jaren weer met elkaar om tafel moet”, aldus Michiel Knubben, adviseur bij Marktlink.

Rol van Marktlink
Marktlink Fusies & Overnames heeft het overnametraject begeleid en de transactie financieel, juridisch (in-house M&A-jurist Paul Schoenmakers) en fiscaal gestructureerd en de onderhandelingen gevoerd. In het proces is regelmatig samengewerkt met externe partijen waaronder de accountant en de fiscalist. Na diverse gesprekken met banken, bleek huisbankier ING Bank de juiste partner voor de toekomst. ING Bank, die ook de overname naar de 2e generatie heeft gefinancierd, kende het bedrijf en de ondernemers al langer en handelde vanaf het eerste gesprek professioneel en snel. Op cruciale momenten in het proces acteerde ING Bank flexibel en meedenkend. In de eerste week van januari 2017 was de overdracht bij de notaris.

Marktlink projectmanager Ronald van der Graaf: “Het waren intensieve onderhandelingen en in de vooraf uitgedachte overnamestructuur zat voor alle partijen een grote uitdaging. Het is geweldig als het dan lukt en de handtekeningen bij de notaris worden gezet.”

Resultaat
Een klassieke familieoverdracht, intensief voor alle betrokken partijen, maar waarbij de 3e generatie Versluis volop kan blijven ondernemen en kan doorbouwen aan een nog mooier bedrijf, die waarde toevoegt voor haar klanten.

Quote
Bas Versluis: “Zonder Marktlink was dit nooit geluk. Nadat we uiteindelijk van onze ooms de vraagprijs te horen kregen wisten we één ding 100% zeker. Hier gaan wij niet uitkomen en moeten de specialisten van Marktlink aan het werk! Zij zorgden ervoor dat de emoties uit de onderhandelingen werden gehaald. Daarnaast dwongen zij de verkopers om zich ook te laten adviseren en daarna kon er zaken worden gedaan.”

Handelsonderneming Versluis B.V.

Flensburg 11

http://www.versluis-bv.nl

2993 LS Barendrecht

0180-617411

Deel dit praktijkvoorbeeld

Bedrijf verkopen of bedrijf kopen via Marktlink Fusies en Overnames

Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen? Dit is vaak een eenmalige operatie met een aanzienlijke impact. De verkoop vereist voorbereiding, deskundigheid en ervaring. Niet alleen op financieel, juridisch en interpersoonlijk vlak, maar ook als initiator, begeleider en bewaker van het verkoopproces. Marktlink Fusies & Overnames helpt u hier graag van A tot Z bij. Met vele honderden verkooptransacties en 20 jaar ervaring kennen wij als geen ander alle haken, ogen en hobbels die u tegen kunt komen bij de verkoop van uw bedrijf. Maar wij kennen ook de succesfactoren waarmee we het beste resultaat weten te realiseren bij de overname van een bedrijf. Doe de test en ontdek of uw bedrijf klaar is voor verkoop.

Bedrijf kopen

Bedrijf kopen? Of zoekt u een onderneming waarin u een deel van uw vermogen kunt investeren? Indien uw autonome groei stagneert of niet voldoende is, kunt u uw doelstellingen behalen middels het kopen van een andere onderneming. Samen met u bepalen en concretiseren wij uw acquisitiestrategie. In welke markt(en) moet de beoogde onderneming actief zijn, welke structuur en dynamiek kent de sector, wat is de beoogde omvang van het bedrijf, welke cultuur past goed? Samen met u maken wij van Marktlink Fusies & Overnames een zoekprofiel waarmee we aan de slag gaan, waarbij wij u informeren en adviseren over bedrijven die te koop staan.

Marktlink Fusies & Overnames

Marktlink Fusies & Overnames is in 1996 opgericht en werkt landelijk vanuit de vestigingen Amsterdam, Deventer, Gouda en 's-Hertogenbosch. De partners en projectleiders van ons bedrijf hebben gezamenlijk tientallen jaren ervaring met het begeleiden en adviseren van ondernemers bij fusies, overnames, waardebepalingen, buy in- en buy out-trajecten in vele branches. Als specialist begeleiden wij op onafhankelijke en discrete wijze overnames. Wij opereren zowel voor verkopers als kopers in de markt waarvoor het gehele traject van eerste oriëntatie tot en met de overdracht bij de notaris verzorgd wordt. Daarnaast treden we op als adviseur voor waardebepalingen en financieringen.

Fusies en overnames

Marktlink Fusies & Overnames begeleidt ondernemers bij fusies, overnames, waarderingen, financieringen, herstructureringen, opvolgingsvraagstukken en conflictbemiddeling. Onze klanten zochten onder meer op: