Manager v.d. Zwaan neemt het Bergeijkse Lemmens Metaalbewerking over

Bergeijkse Lemmens Metaalbewerking B.V. heeft een nieuwe eigenaar gekregen. Ervaren manager Peter van der Zwaan heeft het bedrijf overgenomen van oprichter Jan Lemmens.

Klant

Peter (’66), met MTO Werktuigbouwkunde en motorvoertuigentechniek / HBO bedrijfskader als opleidingsachtergrond, is in 1995 bij Flos Creative Component Solutions B.V. te Eindhoven gestart als assistentinkoper. In 6 jaar heeft hij zich via diverse functies binnen het bedrijf opgewerkt tot adjunct-directeur. Van 2005 tot midden 2013 was hij algemeen directeur en leidde hij het bedrijf. Sinds augustus 2013 werkt hij bij Nedschroef Helmond B.V. als plant sales manager.

De eigenaar en oprichter van Lemmens Metaalbewerking B.V., Jan Lemmens, heeft het bedrijf vanuit een schuurtje met 2 draaibanken uitgebouwd tot een modern metaalbewerkingsbedrijf met een omzet van ongeveer 5 mln. EUR, bijna 30 medewerkers en een modern machinepark. Helaas heeft hij wegens gezondheidsredenen moeten besluiten om het bedrijf te verkopen. Het bedrijf is gespecialiseerd in horizontaal frezen en heeft diverse 5-assige metaalbewerkingsmachines staan. Het bedrijf heeft de laatste jaren niet de sturing gehad die nodig was, met name door de gezondheidsklachten van de heer Lemmens.

De heer Van der Zwaan is een ervaren manager met een technische achtergrond. Hij kent de markt en de regio heel goed en heeft daarnaast  kennis van interne bedrijfsprocessen (Lean Six Sigma). Na diverse gesprekken bleek er een goede klik tussen beide heren te zijn. Daarnaast is de huidige bedrijfsleider, Leon van Leeuwen, met zijn langdurige ervaring binnen Lemmens , complementair aan Peter. De heer van Leeuwen investeert mee in de deal en wordt daarmee mede-eigenaar, naast Peter van der Zwaan.

Wens

De heer Van der Zwaan heeft jarenlang bij Flos B.V. in Eindhoven gewerkt en heeft altijd al de wens gehad om een eigen bedrijf te hebben. Een eigen bedrijf starten vond hij wat minder bij zijn eigen kwaliteiten passen. Bij Flos was hij sinds 2005 algemeen directeur en voelde zich vrij in het ondernemen. De heer Van der Zwaan werd gevraagd door Nedschroef Helmond B.V. voor de functie van plant sales manager. Een mooi groot bedrijf, maar de heer Van der Zwaan kwam er hier achter dat hij het ondernemen miste, de vrijheid, en dichtbij de klanten staan.

Vanuit deze wens heeft de heer Van der Zwaan het initiatief genomen om met de hulp van Marktlink te zoeken naar een bestaande onderneming om als MBI’er over te nemen.

Rol van Marktlink

Marktlink heeft de heer Van der Zwaan bij het volledige traject begeleid. De activiteiten bestonden onder andere uit het opstellen van het zoekprofiel en identificeren van potentieel interessante partijen, het (koud) benaderen van deze partijen, voeren van gesprekken en onderhandelingen en het financieel en juridisch begeleiden bij het afronden van de deal.

Resultaat

Na diverse bedrijven te hebben bekeken en met verschillende partijen zeer serieus te hebben gesproken, kwam Lemmens Metaalbewerking B.V. in beeld. Na de eigenaar te hebben benaderd bleek het bedrijf bezig te zijn met een verkoopadviseur om het bedrijf te verkopen.

Het type onderneming sloot goed aan bij de wensen van de heer Van der Zwaan en de regio kent hij bijzonder goed. Daarnaast bleek de heer Van der Zwaan het goed te kunnen vinden met de eigenaar/oprichter de heer Lemmens.

De huidige bedrijfsleider, de heer Van Leeuwen, werkt al meer dan 20 jaar bij het bedrijf en was geïnteresseerd om voor een deel mee te investeren en de uitdaging samen met de heer Van der Zwaan aan te gaan.

Voor de heer Van der Zwaan is het een bijzonder moment. Na een intensieve en spannende periode met het aankooptraject naast zijn werk bij Nedschroef, kan hij direct vanaf januari 2016 starten bij Lemmens Metaalbewerking en zijn ambities waarmaken.

Quote

Peter: “Bij het uitspreken van mijn ondernemersambities stelde Marktlink al de juiste vragen. Hoe dichter we bij de deal kwamen hoe beter mijn besluit bleek om uiteindelijk voor een professionele partij als Marktlink te kiezen. Dit omdat de complexiteit van een dergelijke deal vooraf moeilijk in te schatten is.”