Praktijkvoorbeeld | KoopVerkoop

Esschert Design versterkt marktpositie met overname Deense Garden Life ApS

Met de overname van het Deense Garden Life ApS versterkt Esschert Design haar marktpositie in Scandinavië. Voor de verdere versnelling van de groei is Bolster Investment Partners toegetreden als aandeelhouder.

Esschert Design is een dynamische en snelgroeiende onderneming die zich heeft gespecialiseerd in het ontwerpen en verkopen van tuin- en natuurproducten. De onderneming ontwikkelt in eigen beheer concepten en producten gericht op wilde vogels en dieren, outdoor-haarden, en tuinieren voor kinderen en volwassenen.

De producten van Esschert Design worden verkocht in meer dan 65 landen door een breed scala aan retailers, van tuincentra tot webshops. De onderneming heeft wereldwijd ruim 120 mensen in dienst en realiseert een omzet van ongeveer 40 miljoen euro op jaarbasis.

De broers Arend en Gerard hebben de onderneming uitgebouwd van een kleine gespecialiseerde groothandel tot een internationaal leidende speler in deze branche. De onderneming is actief vanuit eigen vestigingen in Enschede, Thurmond (Maryland) en Guangzhou City (China). De locatie in China behartigt de inkoop voor de Nederlandse en Amerikaanse vestigingen, maar heeft ook een zelfstandige verkoopfunctie en levert per container FOB (Free on Board) China over de hele wereld.

De wens van Esschert Design

De groeistrategie van Esschert design is gericht op autonome groei en groei door middel van gerichte overnames. In de markt, waarin een consolidatiegolf gaande is, ziet de onderneming veel kansen om bedrijven over te nemen. Deze overnames helpen om de juiste schaalgrootte te creëren, die nodig is om de juiste investeringen te kunnen doen om voorop te blijven lopen in de markt. Om dit groeipad te bewandelen had men de wens een sterke sparringpartner aan te trekken, die de visie van de onderneming zou delen.

Achtergrond | Kerngegevens

Transactie: Esschert Design B.V.

Koop/verkoop: KoopVerkoop

Rol Marktlink

Marktlink Fusies en Overnames B.V. heeft namens Esschert Design gericht gezocht naar passende (internationale) overnamekandidaten. Na een eerste verkennende gesprek met de eigenaar van Garden Life kwam het proces in een stroomversnelling. Na overeenstemming over de hoofdlijnen van de transactie heeft er bij de onderneming een boekenonderzoek plaatsgevonden door een Deense specialist en is samen met een Deense advocaat (onder supervisie van een jurist van Marktlink) de deal verder uitgewerkt in de contractdocumentatie. Marktlink heeft ook de lokale financiering gearrangeerd.

De zoektocht naar de sterke sparringpartner is gestart met een markt- en ondernemingsanalyse. Na het maken van het plan is er in korte tijd met meerdere partijen gesproken en is de visie gedeeld. Vervolgens is er na meerdere selectierondes een keuze gemaakt voor een partij die de gelegenheid kreeg tot het doen van een boekenonderzoek. Vervolgens hebben juristen van Marktlink de ondernemers begeleid om overeenstemming te bereiken over de juiste formulering van de afspraken en het begeleiden van de verdere afwikkeling bij de notaris (inclusief de aandelen in China en USA).

Fredrik Jonker van Marktlink: “In een consoliderende markt waarin ondernemingsomvang van essentieel belang gaat worden om mee te kunnen, toont Esschert met deze stappen leiderschap en daadkracht.”

Resultaat

Het Deense Garden Life ApS was vanwege het productassortiment en de distributiekanalen een ideale match. Met de overname voegt Esschert Design Scandinavië toe als thuismarkt. De Deense ondernemer blijft nog meerdere jaren betrokken bij de onderneming. Daarnaast bleek Bolster de visie van de ondernemers te delen en is met haar lange-termijnhorizon de beste sparringpartner om te ondersteunen bij de uitvoering van de groeiambities van Esschert Design.

Arend en Gerard Mosterd over het verloop van het traject: “Als ondernemer zijn we dagelijks bezig met onze eigen business, dit soort trajecten (evenals de prijsstelling daarvan) zijn dan ook nieuw voor ons. Ondanks dat het proces veel tijd gevergd heeft van ons als ondernemer, maar ook van de organisatie, zijn we er allemaal van overtuigd dat we hiermee de juiste stappen hebben gezet in de uitvoering van onze visie. De samenwerking met Marktlink hebben we als zeer prettig ervaren. Bij beide trajecten is er continu met ons gespard over wat het beste zou zijn voor ons en het bedrijf en was men zeer gecommitteerd om voor ons de beste deal te maken”

Esschert Design B.V.

Euregioweg 225

http://www.esschertdesign.nl/

7532SM Enschede

053 484 7333

Deel dit praktijkvoorbeeld

Bedrijf verkopen of bedrijf kopen via Marktlink Fusies en Overnames

Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen? Dit is vaak een eenmalige operatie met een aanzienlijke impact. De verkoop vereist voorbereiding, deskundigheid en ervaring. Niet alleen op financieel, juridisch en interpersoonlijk vlak, maar ook als initiator, begeleider en bewaker van het verkoopproces. Marktlink Fusies & Overnames helpt u hier graag van A tot Z bij. Met vele honderden verkooptransacties en 20 jaar ervaring kennen wij als geen ander alle haken, ogen en hobbels die u tegen kunt komen bij de verkoop van uw bedrijf. Maar wij kennen ook de succesfactoren waarmee we het beste resultaat weten te realiseren bij de overname van een bedrijf. Doe de test en ontdek of uw bedrijf klaar is voor verkoop.

Bedrijf kopen

Bedrijf kopen? Of zoekt u een onderneming waarin u een deel van uw vermogen kunt investeren? Indien uw autonome groei stagneert of niet voldoende is, kunt u uw doelstellingen behalen middels het kopen van een andere onderneming. Samen met u bepalen en concretiseren wij uw acquisitiestrategie. In welke markt(en) moet de beoogde onderneming actief zijn, welke structuur en dynamiek kent de sector, wat is de beoogde omvang van het bedrijf, welke cultuur past goed? Samen met u maken wij van Marktlink Fusies & Overnames een zoekprofiel waarmee we aan de slag gaan, waarbij wij u informeren en adviseren over bedrijven die te koop staan.

Marktlink Fusies & Overnames

Marktlink Fusies & Overnames is in 1996 opgericht en werkt landelijk vanuit de vestigingen Amsterdam, Deventer, Gouda en 's-Hertogenbosch. De partners en projectleiders van ons bedrijf hebben gezamenlijk tientallen jaren ervaring met het begeleiden en adviseren van ondernemers bij fusies, overnames, waardebepalingen, buy in- en buy out-trajecten in vele branches. Als specialist begeleiden wij op onafhankelijke en discrete wijze overnames. Wij opereren zowel voor verkopers als kopers in de markt waarvoor het gehele traject van eerste oriëntatie tot en met de overdracht bij de notaris verzorgd wordt. Daarnaast treden we op als adviseur voor waardebepalingen en financieringen.

Fusies en overnames

Marktlink Fusies & Overnames begeleidt ondernemers bij fusies, overnames, waarderingen, financieringen, herstructureringen, opvolgingsvraagstukken en conflictbemiddeling. Onze klanten zochten onder meer op: