Familiebedrijf van Egten na twee generaties verkocht aan externe opvolgers

Het familiebedrijf Van Egten B.V. uit Beilen is na twee generaties verkocht aan twee externe opvolgers. De eigenaren – de heren Bé van Egten en Jan Geerts – hebben het metaalbewerkingsbedrijf circa 40 jaar geleid. Hun wens om het bedrijf in de huidige vorm te continueren en het veiligstellen van hun pensioen is door deze overname gerealiseerd. Vanaf 11 mei zijn Wout Schipper en Anne Wiersma de eigenaren van Van Egten.

Wat begon als een lokale landbouwsmederij is nu een oplossings- en servicegerichte regionale partner van onder andere zuivelgigant Friesland Campina en vuilverwerker Attero. In haar 77-jarig bestaan heeft de onderneming meermaals haar werkplaats uitgebreid, zodat zij zowel staal als RVS kan bewerken. Van Egten levert kwaliteit en stelt de klant(-vraag) centraal. Het samen met de klant bedenken van oplossingen zorgt voor een langetermijnrelatie met opdrachtgevers en mooie unieke opdrachten, in plaats van massaproductie waarbij prijs de belangrijkste factor is.

De betrouwbare dienstverlening heeft tot een loyale klantenkring geleid en is toe te schrijven aan de circa 28 fulltime vakkrachten en de goed geoutilleerde werkplaats.

De verkopers hebben Van Egten jarenlang met veel plezier gerund maar speelden vanwege hun leeftijd en beperkte vrije tijd ook met de gedachte om de onderneming op termijn te verkopen. Aangezien er binnen de familie geen interesse bestond om de onderneming over te nemen, hebben zij tijdig Marktlink in de arm genomen. Daarbij was het uitgangspunt dat de nieuwe eigenaren wel aan een aantal eisen en voorwaarden moesten voldoen: behoud van de hoogwaardige werkgelegenheid voor de 28 fulltime personeelsleden en borg staan voor de kwaliteit van de gemaakte producten.

Marktlink Fusies & Overnames heeft het verkoopproces aangepast naar de wensen van de heren Van Egten en Geerts. Gedurende het traject zijn zowel gesprekken gevoerd met zowel strategische partijen als MBI-kandidaten. Het MBI-duo Schipper en Wiersma kwam vervolgens als beste meest geschikte kandidaat uit de bus. Deze mannen uit Noord-Nederland beschikken over (internationale) ondernemerservaring en vullen elkaar goed aan. Verkopers hebben veel vertrouwen in de visie en aanpak van het ondernemers-duo en zullen hen de aankomende maanden wegwijs maken binnen en buiten de onderneming zodat Van Egten B.V. ook in de toekomst een begrip blijft in Noord-Nederland.

 

Van Egten B.V. is een metaalbedrijf dat zich richt op de productie van klantspecifieke constructies en machines van staal, RVS en aluminium. Zij fungeert als een betrouwbare kennispartner waardoor de onderneming een loyaal klantenbestand heeft, waaronder zuivelreus Friesland Campina en vuilverwerker Attero.

Wens:

Continuïteit van het bedrijf (kwaliteit- en serviceniveau en behoud van werkgelegenheid) en veiligstellen pensioen.

Rol Marktlink:

Het vinden en aandragen van potentiele opvolgers waarbij zowel strategische partijen als MBI-kandidaten tot de doelgroep behoorden.
Het proces begeleiden van het eerste gesprek, het opstellen van het informatiememorandum en het voeren van onderhandelingen, tot de uiteindelijke afronding bij de notaris, waarbij het de wens van Verkopers was om zo veel als mogelijk ontlast te worden.

Resultaat:

Verkopers zijn blij met de gevonden kopers. Het ondernemersduo uit de regio beschikt over expertise, vakmanschap en ondernemerszin. Zij zien vele kansen om Van Egten verder te ontwikkelen, maar zullen bij aanvang niet teveel wijzigen in de bedrijfsvoering.