Praktijkvoorbeeld | Verkoop

Familiebedrijf van Egten na twee generaties verkocht aan externe opvolgers

Het familiebedrijf Van Egten B.V. uit Beilen is na twee generaties verkocht aan twee externe opvolgers. De eigenaren – de heren Bé van Egten en Jan Geerts – hebben het metaalbewerkingsbedrijf circa 40 jaar geleid. Hun wens om het bedrijf in de huidige vorm te continueren en het veiligstellen van hun pensioen is door deze overname gerealiseerd. Vanaf 11 mei zijn Wout Schipper en Anne Wiersma de eigenaren van Van Egten.

Wat begon als een lokale landbouwsmederij is nu een oplossings- en servicegerichte regionale partner van onder andere zuivelgigant Friesland Campina en vuilverwerker Attero. In haar 77-jarig bestaan heeft de onderneming meermaals haar werkplaats uitgebreid, zodat zij zowel staal als RVS kan bewerken. Van Egten levert kwaliteit en stelt de klant(-vraag) centraal. Het samen met de klant bedenken van oplossingen zorgt voor een langetermijnrelatie met opdrachtgevers en mooie unieke opdrachten, in plaats van massaproductie waarbij prijs de belangrijkste factor is.

De betrouwbare dienstverlening heeft tot een loyale klantenkring geleid en is toe te schrijven aan de circa 28 fulltime vakkrachten en de goed geoutilleerde werkplaats.

De verkopers hebben Van Egten jarenlang met veel plezier gerund maar speelden vanwege hun leeftijd en beperkte vrije tijd ook met de gedachte om de onderneming op termijn te verkopen. Aangezien er binnen de familie geen interesse bestond om de onderneming over te nemen, hebben zij tijdig Marktlink in de arm genomen. Daarbij was het uitgangspunt dat de nieuwe eigenaren wel aan een aantal eisen en voorwaarden moesten voldoen: behoud van de hoogwaardige werkgelegenheid voor de 28 fulltime personeelsleden en borg staan voor de kwaliteit van de gemaakte producten.

Marktlink Fusies & Overnames heeft het verkoopproces aangepast naar de wensen van de heren Van Egten en Geerts. Gedurende het traject zijn zowel gesprekken gevoerd met zowel strategische partijen als MBI-kandidaten. Het MBI-duo Schipper en Wiersma kwam vervolgens als beste meest geschikte kandidaat uit de bus. Deze mannen uit Noord-Nederland beschikken over (internationale) ondernemerservaring en vullen elkaar goed aan. Verkopers hebben veel vertrouwen in de visie en aanpak van het ondernemers-duo en zullen hen de aankomende maanden wegwijs maken binnen en buiten de onderneming zodat Van Egten B.V. ook in de toekomst een begrip blijft in Noord-Nederland.

 

Achtergrond | Kerngegevens

Transactie: Van Egten B.V.

Koop/verkoop: Verkoop

Van Egten B.V. is een metaalbedrijf dat zich richt op de productie van klantspecifieke constructies en machines van staal, RVS en aluminium. Zij fungeert als een betrouwbare kennispartner waardoor de onderneming een loyaal klantenbestand heeft, waaronder zuivelreus Friesland Campina en vuilverwerker Attero.

Wens:

Continuïteit van het bedrijf (kwaliteit- en serviceniveau en behoud van werkgelegenheid) en veiligstellen pensioen.

Rol Marktlink:

Het vinden en aandragen van potentiele opvolgers waarbij zowel strategische partijen als MBI-kandidaten tot de doelgroep behoorden.
Het proces begeleiden van het eerste gesprek, het opstellen van het informatiememorandum en het voeren van onderhandelingen, tot de uiteindelijke afronding bij de notaris, waarbij het de wens van Verkopers was om zo veel als mogelijk ontlast te worden.

Resultaat:

Verkopers zijn blij met de gevonden kopers. Het ondernemersduo uit de regio beschikt over expertise, vakmanschap en ondernemerszin. Zij zien vele kansen om Van Egten verder te ontwikkelen, maar zullen bij aanvang niet teveel wijzigen in de bedrijfsvoering.

Familiebedrijf van Egten na twee generaties verkocht aan externe opvolgers
Familiebedrijf van Egten na twee generaties verkocht aan externe opvolgers

Van Egten B.V.

Makkum 1a

https://www.vanegtenbv.nl

9411 TH Beilen

0593 524 441

Deel dit praktijkvoorbeeld

Bedrijf verkopen of bedrijf kopen via Marktlink Fusies en Overnames

Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen? Dit is vaak een eenmalige operatie met een aanzienlijke impact. De verkoop vereist voorbereiding, deskundigheid en ervaring. Niet alleen op financieel, juridisch en interpersoonlijk vlak, maar ook als initiator, begeleider en bewaker van het verkoopproces. Marktlink Fusies & Overnames helpt u hier graag van A tot Z bij. Met vele honderden verkooptransacties en 20 jaar ervaring kennen wij als geen ander alle haken, ogen en hobbels die u tegen kunt komen bij de verkoop van uw bedrijf. Maar wij kennen ook de succesfactoren waarmee we het beste resultaat weten te realiseren bij de overname van een bedrijf. Doe de test en ontdek of uw bedrijf klaar is voor verkoop.

Bedrijf kopen

Bedrijf kopen? Of zoekt u een onderneming waarin u een deel van uw vermogen kunt investeren? Indien uw autonome groei stagneert of niet voldoende is, kunt u uw doelstellingen behalen middels het kopen van een andere onderneming. Samen met u bepalen en concretiseren wij uw acquisitiestrategie. In welke markt(en) moet de beoogde onderneming actief zijn, welke structuur en dynamiek kent de sector, wat is de beoogde omvang van het bedrijf, welke cultuur past goed? Samen met u maken wij van Marktlink Fusies & Overnames een zoekprofiel waarmee we aan de slag gaan, waarbij wij u informeren en adviseren over bedrijven die te koop staan.

Marktlink Fusies & Overnames

Marktlink Fusies & Overnames is in 1996 opgericht en werkt landelijk vanuit de vestigingen Amsterdam, Deventer, Gouda en 's-Hertogenbosch. De partners en projectleiders van ons bedrijf hebben gezamenlijk tientallen jaren ervaring met het begeleiden en adviseren van ondernemers bij fusies, overnames, waardebepalingen, buy in- en buy out-trajecten in vele branches. Als specialist begeleiden wij op onafhankelijke en discrete wijze overnames. Wij opereren zowel voor verkopers als kopers in de markt waarvoor het gehele traject van eerste oriëntatie tot en met de overdracht bij de notaris verzorgd wordt. Daarnaast treden we op als adviseur voor waardebepalingen en financieringen.

Fusies en overnames

Marktlink Fusies & Overnames begeleidt ondernemers bij fusies, overnames, waarderingen, financieringen, herstructureringen, opvolgingsvraagstukken en conflictbemiddeling. Onze klanten zochten onder meer op: