Grootste fair-trade rozenkweker van Afrika verkocht aan KKR

Marktlink heeft de familie Barnhoorn bijgestaan bij het aantrekken van een investeerder die Afriflora kan helpen versneld verder te groeien.

Klant

De familie Barnhoorn is in 2005 gestart met het opzetten van een rozenkwekerij in Ethiopië. In de afgelopen 9 jaar is deze rozenkwekerij uitgegroeid tot de grootste ter wereld, met een totale oppervlakte van meer dan 400 hectare en circa 13.000 medewerkers. Afriflora produceert circa 650 miljoen rozen per jaar die hoofdzakelijk in Europa worden verkocht. De kwekerij is opgebouwd volgens fair-trade en biologische principes, waarbij de medewerkers van Afriflora werken tegen eerlijke arbeidsvoorwaarden en toegang krijgen tot tal van faciliteiten die door Afriflora zijn gebouwd waaronder een ziekenhuis, kerk, voetbalstadion en school.

Wens

De wens van de familie Barnhoorn was om een betrouwbare investeerder aan te trekken die de onderneming actief kan ondersteunen bij de verdere groei en de toekomst van de onderneming zeker kan stellen.

Rol van Marktlink

Marktlink heeft de familie Barnhoorn ondersteund bij het opstellen van de transactie documentatie, het zoeken van geschikte partijen, het onderhandelen met geïnteresseerde partijen en het werken naar een succesvol eindresultaat.

Resultaat

De meest geschikte partner werd uiteindelijk gevonden in de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR. Deze gerenommeerde private equity partij maakt hiermee een eerste directe investering in het Afrikaanse continent.

Quote

Peter Barnhoorn: “Marktlink heeft een belangrijke rol gespeeld in de voorbereiding van het traject, het vinden van de meest geschikte investeringsmaatschappij en in het behartigen van onze belangen in de uitwerking van de transactie. We zijn tevreden met het eindresultaat. Daarnaast begrijpen we elkaar, is er over en weer respect en hebben we ook gewoon veel lol gehad, wat zeker helpt gedurende de ups en downs die je in zo’n heftig traject met elkaar meemaakt.”