InQuest & Doxa: een fusie tussen gelijken

Het in Den Haag en Antwerpen gevestigde InQuest fuseert met het Haags/Tilburgse Doxa. Door het samenvoegen van deze twee organisaties ontstaat er een stabiele en breed gespecialiseerde personeelsbemiddelaar die zowel in de non-profit als de profit sector sterk vertegenwoordigd is.

InQuest, opgericht in 1999, is bemiddelaar op het gebied van inkoop- en Supply Chain Management-professionals. Doxa richt zich, sinds haar oprichting in 2002, op het detacheren van communicatiespecialisten. Een aantal jaren later is bemiddeling in HR-specialisten toegevoegd en ook bemiddeling in de bouw en techniek onder de naam DEMTflex.

Reden fusie

Het idee achter de fusie is dat er samen meer bereikt kan worden. Beide bedrijven hebben een vestiging in Den Haag. Door samenvoeging van deze kantoren is er direct synergie gecreëerd. Doxa heeft ook een kantoor in Tilburg en InQuest is tevens gevestigd in Antwerpen, van waaruit de Belgische markt wordt bediend. De fusie, vanuit de specialistische labels, biedt mogelijkheden tot cross-selling.

Rol Marktlink

Marktlink trad op als bemiddelaar tussen beide partijen. Marktlink heeft het gehele traject begeleid vanaf de eerste fusie gesprekken tot en met de uiteindelijke afronding bij de notaris. Een belangrijk onderdeel betrof de waardebepaling van beide ondernemingen. Volgens overnamespecialist Vincent Pastoor is de transactie extra bijzonder omdat het een zuivere fusie betreft: “Vaak zie je dat wanneer twee bedrijven samengaan er toch bepaalde aandeelhouders (gedeeltelijk) uitgekocht worden, waardoor het feitelijk een overname betreft. Deze fusie betrof twee ondernemingen van gelijke omvang. De aandeelhouders van zowel Doxa als InQuest hebben beiden 50% van de aandelen in de groep verworven. Hiermee profiteren alle aandeelhouders van de toekomstige synergie.”

Resultaat en toekomst

Alle vertrouwde labels worden gebundeld onder de Actos Groep (www.actosgroep.nl). Naast InQuest, Doxa Communicatie, Doxa HR, DEMT-flex en In2Talent (onderdeel van InQuest) wordt ook het marketing- en communicatiebureau Webtraders een van de labels van de Actos Groep. In 2017 wordt een groei naar een groepsomzet van € 27 miljoen verwacht en zijn er naar verwachting ruim 350 professionals gedetacheerd, door 40 interne medewerkers.

Bij de fusie alleen zal het niet blijven. Het management ziet volop kansen in de markt en is voornemens om ook door middel van acquisities te groeien.

Quote

InQuest-oprichter Peter Kamphuys: “Met de fusie van InQuest en Doxa is een onderneming met een stevige basis gecreëerd waarop verder gebouwd kan worden. Samen met het managementteam hebben wij een aantal nichemarkten geselecteerd waar wij ons in de toekomst op willen focussen en ons marktaandeel, naast organisch, ook door middel van acquisities willen laten groeien. Marktlink heeft het fusieproces zeer professioneel en zorgvuldig begeleid en wij zullen Marktlink dan ook zeker betrekken bij onze toekomstige acquisitieplannen. “