Omnivent Techniek

Marktlink Fusies en Overnames B.V. heeft Omnivent uit Zeewolde begeleid bij de aankoop van MB Koeltechniek uit Ammerzoden.


Klant

Omnivent, specialist op het gebied van moderne ventilatie- en klimaattechnieken is eigendom van Luuk Salomons. Omnivent is internationaal specialist op het gebied van ontwikkeling, fabricage en installatie van moderne ventilatie- en klimaattechnieken van met name aardappelopslag . Wereldwijd werken er circa 100 werknemers voor de ‘Zeewolder ondernemer van 2010’. Omnivent heeft afnemers in meer dan 45 landen.

Wens

 Marktlink is voor Salomons gericht op zoek gegaan naar een geschikte overnamekandidaat waarbij de know-how verspreid is binnen de organisatie en niet enkel aanwezig is bij de eigenaar. Met 15 gespecialiseerde medewerkers bleek all-round koeltechnisch specialist MB Koeltechniek een geschikte kandidaat. Daarnaast zocht Salomons een koeltechnisch bedrijf waar reeds een link bestond met de agrarische sector.

De overname van een koeltechnisch specialist was één van de speerpunten binnen de strategie van Omnivent. Salomons. ”Wereldwijd verwachten onze klanten steeds meer dat wij een totaaloplossing kunnen bieden. Voorheen huurden we voor de koeltechnische vraagstukken externe specialisten in. Met de overname van MB Koeltechniek is dit niet langer nodig”, legt Salomons uit. De verwachting is dat MB Koeltechniek haar omzet in een aantal jaren zal verdubbelen. Met name de ULO (Ultra Low Oxygen) specialisatie en de eigen productie van chillers zijn voor Omnivent interessant. MB Koeltechniek zal als zelfstandige onderneming in de markt actief blijven. De oud eigenaar van MB Koeltechniek, de heer Van de Meer, blijft de komende jaren bij de onderneming betrokken.

Rol van Marktlink

Marktlink heeft het traject van A tot Z begeleid, van het opzetten van de dealstructuur en het arrangeren van de financiering tot aan het uitonderhandelen van de koopovereenkomst en bovenal het zoeken van een geschikte partij. Luuk Salomons: “Al snel hadden de mannen van Marktlink drie interessante bedrijven gevonden waar verkoop op korte termijn concreet was. Deze bedrijven hadden allen een omvang van 10 tot 30 medewerkers én ervaring met de agrarische sector. Uiteindelijk was de klik met MB Koeltechniek het best en al voor de definitieve overname hebben we samen met het personeel van MB Koeltechniek een aantal projecten opgepakt.”

Resultaat

Nadat met Luuk Salomons een lijst met geschikte partijen was afgestemd is Marktlink de markt gaan benaderen. Uiteindelijk bleven er drie geschikte ondernemingen over. Na rijp beraad besloot Luuk Salomons met MB Koeltechniek de transactie verder uit te werken.

Quote

´Samen met Marktlink hebben wij binnen afzienbare termijn een belangrijk strategisch speerpunt ingevuld, de snelle doorlooptijd en het succes compenseren dan al snel de gemaakte kosten`