Retail

Bedrijf kopen of verkopen?

De toename van online verkoop, concurrentie van grote spelers en het veranderende consumentengedrag zijn slechts een greep uit de uitdagingen waar ondernemers in de retail voor staan. Wil je als retailer relevant blijven en concurreren met de online reuzen, dan moet je op nieuwe ontwikkelingen inspelen en je richten op het verhogen van het marktaandeel; bijvoorbeeld door een acquisitie of verdere (internationale) uitrol. Ook kan een onderscheidende productpropositie key zijn in de bedrijfsstrategie. Uiteraard geldt voor veel traditionele bedrijven dat online zichtbaarheid cruciaal is geworden.

Trends en ontwikkelingen in de retail

De verschuiving van offline naar online is duidelijk zichtbaar, maar toch hebben nog lang niet alle retailers een eigen online omgeving ingericht. Hier liggen nog veel kansen voor groei en overname. Wij verwachten niet dat fysieke winkels helemaal uit het straatbeeld verdwijnen, wel speelt de online zichtbaarheid in grotere mate een rol in het consumentengedrag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan productoriëntatie, vergelijkingsonderzoeken of het online aanschaffen van producten om deze vervolgens fysiek in de winkel op te halen.

Online en data-driven marketing zijn belangrijke trends in de retail. Consumenten benutten meerdere kanalen in het aankoopproces en dit leidt weer tot een grotere uitgave in de winkel. Met het steeds belangrijker worden van de customer experience groeit ook het belang van dataverzameling voor een optimaal gepersonaliseerde klantbeleving.

Bereken je bedrijfswaarde met de Marktlink Multiple

35.109 ondernemers gingen u voor

Polarisatie in de markt

De economische crisis en het veranderende consumentengedrag hebben ervoor gezorgd dat het middensegment onder druk staat. Consumenten kiezen óf voor het laagsegment óf voor het hoogsegment. Hierdoor neemt de omvang van het middensegment af. Ook vinden producenten steeds vaker hun weg richting webshops; met weinig moeite kunnen ze zelf online verkopen, wat betekent dat de detailhandel wordt overgeslagen. Voor een aantal productgroepen geldt dat een fysieke locatie essentieel is voor de uiteindelijke transactie. Denk hierbij aan onder andere tuinhuizen, jacuzzi’s of elektrische fietsen.

Bedrijf kopen of verkopen in de retail?

Bedrijven in de traditionele retail kenmerken zich vaak als kapitaalintensief; een winkelinrichting is een forse investering en ook de voorraad(financiering) kan behoorlijk oplopen. Mede hierdoor is een bepaalde schaalgrootte, al dan niet gecombineerd met courante voorraad, cruciaal. Een gerichte overname of het aansluiten bij een grotere strateeg kan hierbij een logische vervolgstap zijn.

Marktlink: uw overnamespecialist in de retail

Jaarlijks berekenen meer dan duizend ondernemers in uw sector hun bedrijfswaarde via de Marktlink Multiple. Ook hebben wij veel ervaring met retailbedrijven, al dan niet in combinatie met online en consumentenproducten. Hierdoor beschikken wij over zeer actuele marktkennis, bedrijfswaarden en wij hebben een grote portefeuille aan potentiële kopers en verkopers in de retail. Graag gaan we dieper in op uw specifieke vraag, om een maatwerkoplossing voor te stellen.

Bij Marktlink bent u aan het juiste adres om uw ambities te realiseren. Onze specialisten beschikken over veel ervaring in deze dynamische sector. Wij hebben regelmatig contact met partijen in de retailsector en weten daardoor precies wat er speelt. Al die kennis en ervaring zetten wij graag in om samen met u de juiste opvolging of groeiambities te realiseren. Altijd betrokken, onafhankelijk en professioneel vanuit een ondernemend perspectief.

Wil je meer weten?

Neem vrijblijvend contact op met ons.